Nyheter

Skoghalls bruk – en framgångsrik 100-åring med hållbart framtidsfokus

För svensk-finska Stora Enso är det i år två viktiga 100 årsjubileum; både Finland som självständig nation och koncernens kartongbruk i värmländska Skoghall fyller 100 år.

Som en del i Skoghalls bruks 100-årsfirande arrangerades i fredags ett seminarium på bruket med temat hållbar utveckling. Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Skoghalls bruks platschef  Kenneth Ohlsson var två av talarna vid seminariet, dit ett 40-tal lokala politiker och andra beslutsfattare i regionen bjudits in.

– Skoghalls bruk är ett av våra nyckelbruk inom koncernen. Det är ett välinvesterat och modernt bruk med kompetenta medarbetarna. Hållbara förpackningar blir allt viktigare, så Skoghalls produkter har framtiden för sig. Det är verkligen 100 år av fantastisk utveckling som skett här. Jag är stolt över Skoghalls bruk, konstaterar Per Lyrvall, vars första uppdrag som jurist inom Stora Enso var att delta i brukets inventeringsarbete med Kartongmaskin 8, som är en av världens största kartongmaskiner för vätskekartong.

Medarbetarnas betydelse
Platschefen Kenneth Ohlsson underströk medarbetarnas betydelse för brukets utveckling.

– Det är framförallt den enorma kompetens som finns och har funnits hos våra medarbetare genom åren och på den vilja och mod att ständigt utvecklas och tänka nytt, som gjort Skoghalls bruk till ett framgångsrikt bruk, säger Kenneth Ohlsson.

a stora e
Kenneth Ohlsson, platschef Skoghalls bruk och Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso.
Foto: Stora Enso

Fokus på innovationer
Att ha fokus på innovationer var något som även Sverigechef Per Lyrvall poängterade.

– Det finns en enorm potential skogen. Vår förnybara råvara ger oss en otrolig möjlighet att driva på utvecklingen av bioekonomin och fortsätta tillverka klimatsmarta produkter i minst 100 år till på Skoghalls bruk och andra bruk inom koncernen. Det gäller nu att alla medarbetare fortsätter att vara innovatörer och bidrar till utvecklingen av verksamheten,  säger Per Lyrvall.

En ansvarsfull samhällsmedborgare
Skoghalls bruks verksamhet är imponerande på många sätt. Var sjätte förpackning som innehåller något flytande i världen är tillverkad av kartong från bruket. Varje dygn tillverkas kartong som motsvarar 100 miljoner 1-litersförpackningar. 90 % av produktionen går på export. Med sina 800 medarbetare är man ett av Värmlands största företag. Det har investerats över 10 miljarder kronor de senaste 20 åren på bruket.

– Vi investerar långsiktigt och finns kvar länge på samma plats. Därför ser vi till att vara en ansvarsfull samhällsmedborgare i lokalsamhällena vid våra bruk. Det är viktigt för oss att vi har en levande landsbygd. Att vi är ett ansvarsfullt företag som satsar på innovation och har hållbarhet som affärsidé – det är nycklarna till vår framgång, säger Per Lyrvall.