Nyheter

Kraftringen prisas för sin parlör för nyanlända energiexperter

Kraftringens energiingenjör Basel Taleb har fått pris av Herbert Felix Institutet vid Eslövs Näringslivsgala för sitt arbete med att fram en svensk-engelsk-arabisk energiparlör.

Herbert Felix Institutets syfte är att med hjälp av forskning, utbildning och opinionsbildning bekämpa främlingsfientlighet, rasism och arbeta med entreprenörskap bland invandrare. Tidigare års vinnare har bland annat varit nuvarande ärkebiskopen Antje Jackelén.

– Jag är glad och stolt att få ta emot detta viktiga pris, det är ett kvitto på vikten av att företag och andra aktörer tar initiativ och aktivt arbetar med att se till att fler nyanlända likt mig själv får en bra start på arbetsmarknaden i Sverige, säger Basel Taleb.

Parlören är framtagen av Kraftringens hållbarhetsstrateg Katarina Skalare i samarbete med Basel Taleb, energiingenjör från Hama-provisen i Syrien. Under sin praktik på Kraftringen fann Basel att branschens special-vokabulär, trots hans goda svenskkunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet, var utmanande.

zutb0oaetis7iqgigwbx.jpg
Kraftringen gav därför Basel i uppdrag att ta fram en svensk-engelsk-arabisk parlör, med några av de viktigaste ord och begrepp man behöver behärska för att jobba i den svenska energibranschen. Det är ett led i Kraftringens hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten med syftet att bidra till affärsmässig samhällsnytta och vårt sociala ansvarstagande som viktig aktör i omställningen till ett hållbart samhälle.

– Kraftringens Parlör för nyanlända bidrar till att underlätta introduktion av nyanlända energiexperter på den svenska arbetsmarknaden. En satsning i tiden, med tanke på att energibranschen har ett stort behov av att rekrytera ingenjörer med branscherfarenhet, säger Sylvia Michel vd Kraftringen.

Sedan parlörer har tagits fram har flera branscher och företag anslutit sig och tagit fram egna parlörer exempelvis Skanska Sverige.

– Det är glädjande att allt fler branscher och aktörer nu ansluter sig och utvecklar detta viktiga arbete. Nu hoppas vi att fler kollegor i energibranschen, eller andra aktörer, vill fortsätta att utveckla parlören med fler ord och begrepp, eller ytterligare språk, säger Kraftringens hållbarhetsstrateg Katarina Skalare.

Fakta:
Herbert Felixinstitutet är en oberoende ideell förening som driver, stödjer och uppmuntrar arbete kopplat till migration, entreprenörskap och utveckling. Institutet startades 2006 och finns i Eslöv, dit Herbert Felix kom som flykting under andra världskriget och något år senare lade grunden till sitt livsverk: livsmedelsföretaget Felix.

Via denna länk går det att ta del av Kraftringens parlör för nyanlända energiexperter:
www.kraftringen.se/parlor

Redaktionen