Nyheter

Antingen Skellefteå eller Västerås får Northvolts batterifabrik

”Sverige lämpar sig särskilt väl för den här typen av investeringar”.  Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) kommenterar nyheten om att det blir antingen Skellefteå eller Västerås som får den stora batterifabriken som företaget Northvolt vill bygga.

Northvolt meddelade på tisdagsmorgonen att Skellefteå och Västerås är de två städer som de väljer att gå vidare med i processen med en stor batterifabrik. Så här kommenterar Ibrahim Baylan nyheten:

– Sverige lämpar sig särskilt väl för den här typen av etableringar. Efterfrågan på batterier ökar och vi har en av världens mest koldioxidsnåla energisystem. Om man ska producera batterier för att göra bilar rena så lämpar sig Sverige särskilt väl, säger Ibrahim Baylan (S), samordnings- och energiminister.

a baylan
– Norra Sverige har tillgång till storskalig vindkraft och vattenkraft. Vattenkraften har redan en nyckelroll i energisystemet, men till skillnad från kärnkraften så kommer vattenkraften att fortsätta vara en central del av energisystemet i Sverige i 100 år till, fortsätter Ibrahim Baylan.

På bilden:
Från vänster: Kristina Sundin-Jonsson, Skellefteå Kraft, Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (m) Skellefteå, Hans Kreisel, Skellefteå Kraft, Maria Marklund, kommunalråd (s) Skellefteå, Ibrahim Baylan och Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Foto: Johanna Norin

Redaktionen