Nyheter

Nya rön bäddar för tunnare och starkare glas i solceller

I det nyligen avslutade EU-projektet LIMES (Lätta Innovativa Material för Effektivare Solcellsmoduler) har man lagt grunden för fortsatt teknikutveckling inom solcellsområdet genom att kombinera kunskapen hos materialforskare med solcellstillverkare.

Egenskaperna hos täck- och inkapslingsmaterialet på fram- och baksidan av solcellsmoduler har stor betydelse för optimalt ljusinfångande, lång livslängd och i slutändan minskade kostnader. Glaset står för cirka 90 procent av vikten i glas-glas solcellsmoduler och upp emot 40 procent av kostnaden. Det ger starka incitament till att utveckla och förbättra glaset.

Ökad livslängd och effektivitet
I LIMES har man tillsatt optiskt aktiva komponenter som absorberar skadligt UV-ljus och samtidigt konverterar det till synligt ljus. Det i sin tur kan konverteras till energi i solcellerna.

– Därmed är vinsten tvåfaldig, det ökar effektiviteten med upp till fyra procent men påverkar även livslängden genom att minska UV-nedbrytningen av laminatet. För detta har en patentansökan skickats in, säger Stefan Karlsson, glasforskare vid RISE.

a sol cell

Vidare har man studerat hur man kan optimera de mekaniska och kemiska egenskaperna hos glas och på så vis öka livslängden genom att optimera sammansättningen. Detta har resulterat i en LIMES-glassammansättning som är 50 procent hållbarare mot sprickor och 30 procent hållbarare mot repor.

Starkare och mer resistenta härdade glas utvecklade
I LIMES-projektet har man utvecklat en innovativ härdningsmetod, termo-kemisk härdning som ger samma härdningsgrad som termisk härdning men samtidigt hälften så känslig mot repor och sprickbildning.

– Nu undersöker vi hur man skulle kunna skala upp resultatet med en utvecklingsbenägen planglastillverkare för att kunna ta nästa steg mot kommersialisering, säger Stefan Karlsson.

Fakta:
RISE har lett arbetet i LIMES-projektet som startade 2014 och avslutades i mars 2017. Det är ett Solar-ERA.NET-projekt med följande partners: RISE Research Institutes of Sweden, CSIC (Spanish National Research Council), Johnson Matthey, Solar Capture Technologies och Sheffield Hallam University ifrån Storbritannien som finansierats från sina respektive länder genom Energimyndigheten i Sverige, MINECO i Spanien och Technology Strategy Board i Storbritannien.

Redaktionen