Nyheter

Stereostyrning och hydromekanisk växling

Liebherr presenterade två nyheter på Elmia Wood. En lastmaskin med stereostyrning och en lastare för timmer med automatlåda som gör att maskinen kan köras i 40 km i timmen med lägre bränsleförbrukning.

Stereostyrning innebär att maskinen styr med midjan och bakhjulen. Tekniken finns sedan tidigare på en av företagets mindre modeller, Leibherr 514, men börjar nu installeras i större modeller. På mässan visades Liebherr 518 med denna styrning.

a Liebherr2

Fördelen är snävare svängradie och en smidigare maskin. Om maskinen svänger två gånger som i bokstaven S, blir radien en fordonsbredd mindre. 518 är även utrustad med ny motor som klarar avgaskraven enligt steg 4. En annan nyhet är att lastaggregatet har ett nykonstruerat Z-länkage vilket ger bättre parallellföring vid lyft.

Den andra nyheten var en maskin för industrins vedgårdar. Liebherr L580 XPower. Den har en automatväxellåda som kombinerar hydrostat och mekanisk växellåda. När hastigheten ökar skiftar den steglöst mellan de två varianterna. Vid toppfarten 40 km/h fungerar växellådan som en mekanisk. Bränslebesparingen är upp till 30 procent.

Redaktionen