Nyheter

Markona satsade på två Hitachi ZX145W-6

De goda erfarenheterna av en äldre hjulgående Hitachi från 2005 med över 17 000 timmar på tidmätaren var ett av skälen när Markona Maskin AB i Uppsala investerade i två nya hjulgrävare från Delvator. Den gamla hjulgrävaren har gått alla sina timmar utan några problem och är fortfarande i drift.

– Vi har underhållit den med service och slitdelar. I övrigt har vi inte haft några speciella reparationskostnader, berättar Markonas maskinchef Linus Andersson.

– Vi är väldigt nöjda med allt som har med Delvator och Hitachi att göra. Det är aldrig problem eller krångel och maskinerna fungerar pålitligt, säger han.

Så när det var dags för investering i två nya hjulgrävare föll det sig naturligt att återigen välja Hitachi. De två nya är Hitachis senaste modell av 17-tonnaren ZX145W-6. Valet baserades på företagets goda erfarenheter av Hitachis maskiner sedan tidigare.

Markona är en företagsgrupp som ursprungligen grundades 1994 och har totalt 200 medarbetare. Företaget arbetar med mark och anläggning, asfaltering och snöröjning. Markona har eget asfaltverk och även en egen bergtäkt. Markona Maskin AB är en avknoppning till moderbolaget och har en maskinpark med ett 20-tal grävare 1-30 ton (varav cirka hälften är Hitachi), 12 hjullastare, 15 lastbilar, samt väghyvel, bandschaktare och traktor.

a hitachi

De två nya hjulgrävarna ZX145W-6 har det senaste av Hitachis teknik. Modellen är Hitachis kortrumpade hjulgrävare med en bakre svängradie på 1 850 mm och har fått en större motor med ökad motorstyrka. Det ger fördelen att hydraulsystemet får mer kapacitet än tidigare. Hitachis hydraulsystem HIOS IV har från början kraftigt överdimensionerade hydraulpumpar, vilket ger uthållig drift. Med större motor kan pumparna utnyttjas bättre och leverera högre oljeflöde, oavsett varvtal.

När det gäller egenskaperna i övrigt har den kompakta modellen hög stabilitet i sidled samt stor och rymlig hytt med låg ljudnivå och mycket god sikt.

En annan uppskattad egenskap är att maskinen förflyttar sig snabbt på lågväxel. Styrkan i transmissionen är konkurrenskraftig i jämförelse med andra märken och det märks speciellt i motlut.

Precis som i alla Hitachi har hydrauliken väldigt bra känsla. Maskinen följer med perfekt i spakrörelserna och den gör det som maskinföraren vill att den ska göra.

Foto: Mats Thorner

Redaktionen