Nyheter

Volkswagen-koncernen ingår nytt samarbete för elbilsoffensiv i Kina

Volkswagen-koncernen utökar sin framgångsrika satsning på den kinesiska marknaden. I närvaro av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas premiärminister Li Keqiang har Volkswagen-koncernen ingått ett joint venture med den kinesiska fordonstillverkaren Anhui Jianghuai Automobile (JAC).

Var och en av parterna ska inneha en andel på 50 procent i det nya bolaget som kommer att utveckla, producera och marknadsföra elbilar och mobilitetstjänster.

– Det nya samarbetet är ytterligare en milstolpe i vår offensiva elbilsatsning i Kina. I över 30 år har vi spelat en nyckelroll för att forma mobiliteten tillsammans med våra partners i Kina. Nu vill vi vara delaktiga i framtidens mobilitet med helt uppkopplade elektriska fordon som uppfyller våra kunders behov, säger Matthias Müller, VD för Volkswagen-koncernen.

Det nya avtalet, som inledningsvis gäller för en period av 25 år, omfattar gemensam utveckling och lansering av elbilar på den kinesiska marknaden. Avtalet omfattar även uppförande av ytterligare en fabrik samt ett forsknings- och utvecklingscenter. Även utveckling och tillverkning av komponenter för nya elfordon, utveckling av uppkopplingsmöjligheter samt fordonsdatatjänster ingår i avtalet. Dessutom ska joint venture-bolaget etablera nya plattformar för begagnade fordon och vara delaktigt i övrig relaterad affärsverksamhet.

Avtalet ligger helt i linje med Volkswagen-koncernens ambitiösa mål för sitt framtidsprogram ”TOGETHER – Strategy 2025” i Kina, och stärker bolagets globala arbete med hållbar mobilitet. I Kina ska koncernens elbilsoffensiv snabbt genomföras tillsammans med de tre kinesiska samarbetspartnerna – FAW, SAIC och JAC. Målet är att leverera 400000 elbilar till den kinesiska marknaden år 2020 och 1,5 miljoner elbilar år 2025. Enligt plan ska det nya joint venture-bolaget med JAC producera den första gemensamt utvecklade elbilen redan år 2018.

Redaktionen