Nyheter

Världspremiär för ny skördare från Rottne

Rottne har världspremiär på Elmia Wood för en helt nyskördare – så efterlängtad att den redan har flera beställningar innan den ens visats upp. Den heter Rottne H8D och har en innovativ och nyutvecklad drivlina. Resultatet är lägre bränsleförbrukning och väsentligt mindre markskador.

– Vi har presenterat den för återförsäljarna och har redan 9 – 10 kundorder från kunder som inte sett skördaren, säger Tobias Johansson, som tillträdde som VD för Rottne i våras, men har arbetat i företaget i tio år.

Han har aldrig tidigare han varit med om ett sådant förhandsintresse för en ny maskin.

Maskinen innehåller en lång rad nyheter. Den viktigaste är en helt igenom nyutvecklad drivlina med en motor som uppfyller de senaste avgaskraven Tier 4. I stället för konventionell hydrostat med växellåda har den en hydraulmotor i varje nav, kombinerad med traction control. Lösningen påminner om vad som inom flyget kallas fly-by-wire. En dator ser till att varje hjul driver maximalt utan att slira.

Extremt bra framkomlighet
I likhet med föregångaren har den även pendelarmar. I kombination med den nya transmissionen blir resultatet extremt bra framkomlighet.

– Resultaten från provkörningarna är lägre bränsleförbrukning och en betydande minskning av markskadorna, säger Tobias Johansson.

Inte minst privata skogsägare efterfrågar mindre skördare för markskadornas skull. Det är en av förklaringarna till efterfrågan på små maskiner. Men baksidan är att dessa måste köra fler timmar för att uppnå samma kapacitet som en traditionell skördare.

I nya H8D har Rottne hittat en kompromiss som borde attrahera skogsägarna. En traditionell beståndsgående skördare som lämnar små fotavtryck i skogen, och som får möta kunderna för första gången i sin världspremiär på Elmia Wood 7 – 10 juni.

Elmia Wood är världens ledande skogsmässa och arrangeras vart fjärde år utomhus i skogarna söder om Jönköping. Förra Elmia Wood (2013) hade över 500 utställare, 50000 besökare från hela världen och bevakades av den internationella branschpressen. 7-10 juni 2017 samlas den globala skogsnäringen återigen.

Foto: Mats Samuelsson

Redaktionen