Nyheter

Solen går ner över kolkraften

Energimarknaderna har förändrats mycket de senaste åren och den gröna vågen har verkligen fått fotfäste globalt. Det här anser LOS Energy.

Från början var ny förnybar energiproduktion beroende av subventionerad lönsamhet. Nu ser framtiden ännu ljusare ut för vind- och solkraft. Förbättrad teknik och bättre produktionsmetoder gör att nya energikällor håller på att konkurrera ut den över hundra år gamla kolbaserade energiindustrin.

Sol konkurrerar ut kol
Ett av världens största investmentbolag, Blackrock, avråder investerare från att placera pengar i kolkraft. Även om de anser att det fortfarande återstår några år av lönsam drift med kolkraft, menar de att de långsiktiga investeringarna inte är lönsamma om tio år.

Nyheten sänder en viktig signal både till investerare och myndigheter världen över. Från tillväxtländerna ser vi att solenergin stadigt vinner anbud när det gäller nya anläggningar för elproduktion, på bekostnad av kolet.

Precis som stenåldern inte tog slut på grund av bristen på sten, kommer nog kolåldern också ta slut långt innan vi har förbrukat all kol.

Redaktionen