Nyheter

Hella-innovationer på Elmia Wood i koncepthytten Genius CAB

Belysnings- och elektronikexperten Hella står för ljus och elektronik i framtidens hytt från CAB Concept Cluster som visas på Elmia Wood i Jönköping 7–10 juni 2017.

Hella är en av initiativtagarna till CAB Concept Cluster som är ett samarbete med flera andra stora leverantörer och välkända forskare på bygg- och anläggningsområdet. Projektet startade 2015 och målet har varit att ta fram en högteknologisk koncepthytt för tillverkare av originalutrustning verksamma inom jordbruk samt bygg och anläggning, och tillverkare av truckar.

Genius CAB utvecklades gemensamt genom att varje partner bidrog med sin kärnkompetens till projektet. Från ljus- och elektronikexperten Hella kom flera innovationer, allt från arbetsljus med LED, ”SignaturLight” och innerbelysning till fjärrstyrd upplåsning av dörr, den elektroniska gaspedalen och dessutom en regn- och ljussensor.

De LED-arbetsljus från Hella som sitter på Genius CAB påminner om LED Matrix-teknik som idag finns på flera bilmodeller. Bland annat är arbetsljusen uppdelade i flera reflektorer. Ljusstyrkan i varje segment regleras genom hur bladet står. Det betyder att ljuskäglan automatiskt styrs med stor precision så att ljuset i arbetsområdet blir optimalt.

a genius cab

Den inbyggda Hella ZeroGlare-tekniken där bländskyddet skär av ljuset i en skarp linje förhindrar dels att föraren bländas av reflektioner från maskinen, och dels att mötande trafik blir bländad. Dessutom är arbetsljusen integrerade i själva hytten. Det innebär flera fördelar: de främre strålkastarna får bättre skydd, de skymmer inte förarens sikt, de är lätta att montera och värmen från lysdioderna leds bort effektivare.

SignaturLight ger Genius CAB ett unikt utseende som framhäver fordonstillverkarens märkesidentitet. Det består av flexibla LED-stripes, innefattade i skyddande silikonelement och signaturmoduler integrerade i överrullningsskydden (ROPS). Även i innebelysningen spelar systemintegrationen en viktig roll. Förutom funktioner som stämningsbelysning och läslampa har åtkomstkontroll och visuella kvitteringssignaler integrerats.

Fjärrkontrollen har tagits fram för att klara tuffa förhållanden. Radiomottagaren har upp till fyra utsignaler så att föraren även kan aktivera andra funktioner via fjärrkontroll, till exempel arbetsljus eller andra lampor. De upplysta dörrhandtagen visar dessutom om dörrarna är låsta eller olåsta. Ytterligare en innovation är Hellas transponder som samverkar med den molnbaserade åtkomst- och identitetshanteringslösningen från SAVVY. Här går det att ställa in flera olika användarprofiler så att förvaltningen av fordonsparken blir ännu flexiblare.

Den robusta elektroniska gaspedalen är försedd med slitagefri Hella Cipos-givare och är konstruerad så att det mekaniska slitaget blir mycket litet, i synnerhet vid små, återkommande rörelser. Hella har också bidragit med en regn- och ljussensor som är speciellt framtagen för vindrutor med kraftig lutning. Den känner av olika typer av regn och styr vindrutetorkarna så att föraren i stort sett slipper göra något. Ljussensorn reglerar på- och avslagning av halvljuset baserat på omgivande ljusförhållanden.

Låter det spännande? Läs mer om CAB Concept Cluster och de företag som ingår i samarbetet på www.cabconceptcluster.com.

Fakta:
Hella KGaA Hueck & Co., Lippstadt: Hella, som fortfarande är ett familjeägt företag, har utvecklat och producerat produkter till framtidens bilar i mer än hundra år. Det började 1899 i en liten mekanisk verkstad i tyska Lippstadt och redan då var fordonsbelysning specialiteten. Hella har satsat stora resurser på forskning och utveckling genom åren och har idag en mycket stor produktbredd inom kärnområdena belysning, elektriska och elektroniska komponenter samt reserv- och servicedelar till klimatsystem. Hella har 29000 anställda i 35 länder och är en av de 50 största leverantörerna i världen av bildelar och biltillbehör.

Redaktionen