Nyheter

Jurister varnar för avtalsshopping med ny strejklag

Idag ska riksdagen rösta om en ny lag som inskränker strejkrätten. Men nu får förslaget hård kritik från juridiskt håll för att vara ett hastverk. Flera ledande arbetsrättsjurister menar att det öppnar för så kallad avtalsshopping, skriver SVT Nyheter.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har tidigare deklererat att det har varit bråttom med att få fram den nya lagen. Hon har snabbt velat rätta till det hon ser som en svaghet i den svenska modellen.

Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet varnar för att brådskan på sikt snarare kan hota den svenska modellen.

– Gör man inskränkningar i en så här grundläggande rättighet, då bör man fundera mer, säger Birgitta Nyström till SVT Nyheter.

Ursprunget till den nya lagen har varit den sega och långdragna hamnkonflikten i Göteborgs hamn. Där ville Hamnarbetarförbundet ha ett avtal, men arbetsgivarna pekade på att de redan hade ett avtal med det andra facket: Transportarbetareförbundet.

Strejk och lockout ledde till stora problem för verksamheter som är beroende av hamnen.

Till och med Arbetsdomstolen har haft svårt att förstå och tolka delar av den föreslagna lagen. Trots att det uttalade syftet inte är att förbjuda politiska strejker så verkar det som om lagen faktiskt gör det, skriver AD i sitt remissvar.

En konsekvens som nämns av flera av de jurister som SVT varit i kontakt med är så kallad avtalsshopping – det vill säga att arbetsgivare skriver avtal med det fack som har lägst krav. Och att de andra facken sedan tvingas rätta sig efter det.

Arbetsgivare avtalsshoppar inte idag, för att facken i så fall kan ta till stridsåtgärder i många olika frågor. Det menar Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Handelshögskolan i Göteborg och fortsätter:

– I dag går det att utsätta arbetsgivaren för stridsåtgärder hela tiden i andra frågor för att störa arbetsgivaren. Men den möjligheten tar man bort nu. Och ändrade regleringar ger ändrade beteenden – det är en naturlag i marknadsekonomin.

En stor majoritet i riksdagen kommer att rösta för den nya lagen på tisdag 18 juni.