Nyheter

Klartecken för Preem idag?

Preem planerar att bygga en ny anläggning för att göra bensin och diesel av tjockolja, en investering på runt 15 miljarder kronor som skulle ge över hundra nya jobb lokalt, rapporterar SR Väst.

Förra året sa miljödomstolen i Vänersborg ja till Preems planer på en utbyggnad. Beslutet överklagades dock av både privatpersoner och miljöorganisationer. Anledningen är att utsläppen enligt Preem fördubblas. Totalt handlar det om en utsläppsökning från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton koldioxid.

Idag lämnar Mark- och miljööverdomstolen besked om man tänker ta upp fallet. Säger de nej betyder det grönt ljus för Preem.

– Ett sånt beslut skulle innebära att vårt klimatarbete kommer försvåras högst betydligt och jag skulle vilja säga att det är ett sabotage mot våra kraftansträngningar, säger Inge Löfgren, ordförande för den lokala Naturskyddsföreningen.

Bild: Manfed Antranias Zimmer