Nyheter

Liberalerna är redo att gå in i en ny energiuppgörelse med M och KD för att bygga ut kärnkraften

– Det skulle sätta ett enormt tryck på Socialdemokraterna och LO, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Dagens Industri.

Idag kom beskedet från Moderaterna och Kristdemokraterna att de vill se en ny uppgörelse om energipolitiken, där kärnkraften får en tyngre roll.
– Äntligen!, var Jan Björklunds kommentar. Vi liberaler har ensamma under ett antal år försvarat kärnkraften som klimatsmart. Jag välkomnar den här omsvängningen från M och KD, fortsätter han.

Ambitionen nu måste vara att ta fram en helt ny energiöverenskommelse, som kan ersätta den gamla uppgörelsen, anser han.
Som steg 1 vill man säkra den fortsatta driften av Ringhals 1 och 2, men på sikt behövs även ny kärnkraft, anser han. M och KD vill i första hand uppdatera den uppgörelse som finns och få med sig de partier som slöt överenskommelsen 2016. Men det tror inte Jan Björklund är möjligt.
Min bedömning är att det kommer att vara utsiktslöst att få Miljöpartiet och Centern med sig på att bygga ut kärnkraften, säger han. Om Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna skulle lägga fram ett sånt här program så tror jag att det skulle sätta ett enormt tryck på Socialdemokraterna och LO, säger Jan Björklund.