Nyheter

Sweco konstruerar ny anläggning för aktivt kol i Finland

Sweco har fått i uppdrag av Vapo Oy att leverera konstruktionstjänster, byggledning och upphandlingsstöd vid uppförandet av en ny anläggningen för aktivt kol i Ilomantsi, Finland.

– Vi är mycket glada över att Sweco kommer att bidra till utvecklingen av finländska naturresurser till förädlade produkter. Vapos beslut att investera i en ny anläggning för aktivt kol är betydelsefull för nordisk miljöteknik, säger Erik Skogström, vd för Sweco Industry i Finland.

Marknaden för aktivt kol växer i Europa. Anläggningen i Ilomantsi kommer att producera teknisk kol för vatten-, luft- och gasrening, främst inom kemi- och läkemedelsindustrin.

– För Vapo är de viktigaste kriterierna för den nya anläggningen hållbarhet och minimal miljöpåverkan. Vi valde Sweco som konstruktör för den nya anläggningen, eftersom vi ville ha en partner med beprövad erfarenhet inom stora industriprojekt, god tids- och resursplanering samt expertis inom miljövänlig industrikonstruktion. Vi är övertygade om att vi tillsammans med Sweco kommer att bygga en anläggning av högsta kvalitet, sett både till teknik och hållbarhet, säger Jaakko Myllymäki, vd för Vapo Carbons.

Vapo Carbons fattade investeringsbeslutet i december 2018 och anläggningen planeras vara i drift vid slutet av 2020.